Thursday, 23 November 2006

Klasik Nasional menggamit memoriku

Whoever it was who created the jingle for RTM1 Klasik Nasional has my everlasting gratitude. Klasik Nasional. Segalanya di sini. Menggamit memori” So it goes. Since my discovery of the channel, it has been nothing else but live entertainment from that channel. It makes me feel so close to home, listening to the news in Malay, lagu-lagu permintaan and even those annoying tete-e-tete advertisements now make me chuckle.

One morning I was frying plantain, the one I bought at Portobello market as it was going cheap at five in the evening. Nothing beats hot pisang goreng cicah gula for breakfast. The aroma permeating the whole kitchen, with the dulcet tones of the DJ presenting the request programme ‘Dari Hati ke Hati’ in the background was the closest I have ever felt to home. If not for the cold air seeping in through the kitchen door, if not for the golden yellowing leaves I saw through the mistying glass window, softly falling on to the ground on that autumn morning, I would have thought I was at home.

Taufiq had kindly brought the speaker from the PC as near as the cables would go to the kitchen. And from that moment on, the kitchen was my own little world as news and songs from Klasik Nasional kept beckoning, so to speak, my memory.

From the news of the Bilik Berita (whereI once did my internship), I heard about the death of one of Malaysia’s oldest statesmen, Tan Sri Khir Johari, and I remembered Pak’s words everytime we listened to news about the then education minister from the small transistor that Mak lovingly placed on the old fridge, “Tu adik beradik kita tu...sebelah Pak.” But I never asked how was it that a man so high up there could be our adik beradik.

One day, I was listening to the news again when I heard a news item that a Datuk Seri Azizan Ariffin has been made RMAF Chief. What? Could it possibly be Jan, an old friend from those years of bell botts and flower power and mini bikes with high handles? Jan is indeed an old friend, a brother of my dearest friend from Primary One. That brief announcement brought back memories of outings to Pantai Merdeka with the family, midnight walks with the moonlight bathing the shimmering sea in search of crabs and chit chats and story telling about ghosts right till the early hours of the morning. And, of course, a little crush if I am allowed to admit now, of a young school girl who looked up adoringly to the smart and handsome would be officer and a gentleman. The last time we met was last year, as he treated his sister and I to lunch of nasi padang in Jalan Tuanku Abdul Rahman. Congratulations Jan, er Datuk Seri.

What I enjoyed most while listening to Klasik Nasional is the request programmes. It is a real treat to be able to listen to old songs from those black and white movies, such as Jalak Lenteng, Bawang Putih Bawang Merah and those P. Ramlee classics. It was while frying the plantain that I heard a request for Hancur Badan Kandung Tanah by Tan Sri P Ramlee and Puan Sri Saloma...gosh, how times have changed. I then imagine Pak looking up dreamily from his newspapers, puffing his pipe, his feet tapping slowly in rythm to the music. Mak, sitting with her sewing by the window, would stop in mid stitch, a smile playing on her lips. What I really need now is Kebun Pak Awang and then I could really run riot with my memories!

Anyway, talk about menggamit memori! My last entry here, inspired by the anonymous Abang Malaya, had certainly provoked and jolted some old memories. Thanks, Abang Malaya.

One song from Klasik Nasional recently really brought back some very old memories hurtling back and you must be wondering what this song that you are hearing, Pegang Tali by S. Ahmad and Rohani S is all about.

I only used to see S. Ahmad, the veteran singer of the 60’s and 70’s, in entertainment magazines and I remember him in white suits and platform shoes with that slick hairstyle so popular in those days. Then some time in the nineties, he appeared in London and he came into our lives and became the older brother for most of us Malays in London. He made the best ever mee goreng, he told the best ever jokes and stories of days gone by in the entertainment industry and he was one of the best ever brother who was not a brother that I have ever had. He loved my children, he adored Taufiq who was then perhaps only a few years old. Three days past without seeing Taufiq, he’d ring me up and ask us to drive over to where he was working and to bring Taufiq along. Upon seeing Taufiq he’d give him the biggest hug and playfully bite and pinch his chubby cheeks.

And he had a wonderful voice. We used to meet up at Ezani’s place and he’d warm our winter nights with his wonderful rendition of Widuri as Ezani played on the organ.

Then as suddenly as he had appeared in our lives, he left. I remember the summer he went back to Malaysia never to return. He died and never fulfilled his promise to us that he would be back. To Abang Mat, Al fatehah and thank you for the wonderful times you had given us. And thank you Klasik Nasional for jolting my memory.

.

106 comments:

bisutulibuta said...

can almost feel what u feel...dgq classic radio kat dapur...wishing when you step out the kitchen door tu, nampak pak mat kayuh basikal nak pi bendang

mommy@lif said...

hahaha kak teh, i jarang dengar chanel tuh. but i share ur sentiment, certain song brings back certain memories, kan? sedapnyaaaa makan goreng pisang panas time sejuk² .. sambil minum kopi o kaw !

Manal said...

AS the kid of 80s and 90s, cant relate to u much on that la kakteh. But all that u wrote makes me wonder back to those innocent, pre-pubescent years of my life. How bangi has changed in 26 years and so on. At least i do have something to talk about after 26 years, thats about how long u've graced in london.

Kak Teh said...

BTB - atleastyou can drive out to the kampongs and see it...I will have to wait and himpun duit, kan?

mommy@alif, ya, kalau dah jauh memang appreciate benda2 macam ni. yes, pisang goreng panas IS nice!

manal oh manal, has it been that long? 26 years? next month another year!

Jane Sunshine said...

Ah yesteryear memories!

wonda said...

Kak Teh,
Thanks for the info. on RTM 1 sent to me. Will listen to it. My favorite Malay oldies - "Getaran Jiwa". Hati betul-betul bergetar bila dengar tu.

Anonymous said...

You miss home, don't ya?

Atok said...

KT,

Gi la jenguk the famous Shaliza's fotopages:(http://shaliza.fotopages.com/).

Her latest 'kedah' entry surely will bring you back to Yan. :)

***************

Hok dok kong-kong dumoh tu keboh dok gi?

Anonymous said...

i actually don't quite like klasik nasional because i liked it when it was formerly called radio irama melayu asli (RIMA). and now i can't remember how the jingle went (i hate the current jingle too).

i guess the former name was bit too restricting, on the other hand, now, why aren't playing classics of non-malay songs as well?

i love hearing the scratchy songs of old, particularly those that have been forgotten in favour of the more famous ones.

abang Malaya said...

Abang petik adik berkata:

"Anyway, talk about menggamit memori! My last entry here, inspired by the anonymous Abang Malaya, had certainly provoked and jolted some old memories. Thanks, Abang Malaya."

Abang Malaya berkata:
"Don't mention adinda
Kenangan mu kenangan ku jua
Memori mu yang menggamit rasa
Adalah memori kita semua
Kerana semua kita ada cerita.

Kalau kehadiran ku membuat engkau gembira
Maka kegembiraan itu adalah kegembiraan ku jua
Jika pantun seloka ini membuat engkau ketawa
Maka ketawa itu adalah ketawa ku juga.

Siapakah kita jika bukan serpihan memori?
Siapakah kita jika bukan lagu dan melodi?
Siapakah kita tanpa dendangan Saloma dan P Ramli?
Laila dan Manjum bintang sejoli
Bawang Putih Bawang Merah Sebuah tragedi
Kebun Pak Awang rancangan bestari
Di Radio Malaya disiar bersiri
Cerita huma, ladang dan padi
Zaman yang berlalu tidak akan kembali.

Tapi apa salahnya sekali sekala kita nostalgia
Ketika peti radio sebesar raksasa
Buka lima minit baru ada suara
Pakai dua biji bateri kereta
Aerial diikat pada polok kelapa
Tok Guru kata haram mendengarnya.

Wahai adinda bijak bestari
Teman dan taulan yang baik budi
Abang Malaya mohon berhenti
Di lain ketika berjumpa lagi.

Anonymous said...

Kak teh, sure bring back memories. I remember my parents to call out to us when it was time for P Ramlee and Saloma to sing on TV. Every P Ramlee movie there was had to be watched regardless.

Kak Elle said...

kenagan mengusik jiwa eh KT....

~ GAB ~ said...

Am I in the category of "oldies" as well when I too would get those kind of feeling when listening to Klasik Nasional? Sometimes I'd even see myself as a little boy, not knowing what would come ahead of me, thought those were the best songs man could ever composed, far away from heavy metals, hip hop era that'd come later in my life.

Azer Mantessa said...

Abang Malaya berpantun power aaa :D

AnakMalaya said...

saya pun dengar gak stesen tu kak teh!! rasa macam klasik sungguh..

AuntyN said...

Kak Teh, I ni dengaq radio dalam kereta saja. Once in a while memang dengaq Klasik Nasional. Memang menggamit memori, hehe, memang terasa kita ni dah TUAAA...

mama irma said...

Kak Teh,
I often use the station as a weapon against Ikram in the car. Whenever I start a motivational talk and he pretends to snore within 10 seconds, I would tune in to Radio Irama Klassik. Once there was lagu 'Oh Katijah,Jah, Oh Katijah,Jah, Kalau aku tak mengucap, pasti aku jadik gilak!!...' By Ahmad B.(I think), Ikram could not pretend to be asleep anymore as he nearly puked. No bruises so I could not be charged with child abuse...

Mama Rock said...

aahhh, i remember the song Pegang Tali - i was maybe belum sekolah lagi kot

ummuhassan said...

Kak teh,

malam tadi tiba2 i ternyanyi lagu 'dengan cinta ku bina istana' selepas banyak sgt spend masa kat blog kakteh ni. terperanjat hubby bila dengar i nyanyi lagu lama. tu la dah terpengaruh dgn kakteh dan abang malaya.

Kak Teh said...

jane, we were taken back yesteryears when we went Dirty, Dancing, weren't we? really enjoyed that!


wonda, u must listen..syiok tau!

bergen, welcome back! Me missing home? where is this place i call home? when i am there, i miss here, when i am here, i miss there..what to do?

Kak Teh said...

atok, okay, nanti nak pi..and yes, yang dok kong kong kong tu dah okay!

bahan kelabu, yes, i remember radio irama melayu asli too. but i think that was late at night, kan..heard it when iw as back home on holiday. well, for me, all this distance, sometimes, anything can trigger this nostaligic feeling. lagu DJ Dave yang dulu tak suka pun boleh mencuit hati.

abang malaya,
sungguh betul abangberkata,
kenangan mu kenanganku jua,
pasal radio yang sebesar raksaksa,
baling bateri pening kepala!

itulah kenangan kita.

Kak Teh said...

dr ve thru, yes, i remember having to take an early shower, eat early and book myself in the best spot in front of the TV. Before my dad bought TV, we made an outing to a neighbours house a few doors away!

kak elle, kalau tak kenangan yang usik kita masa ni, sapa lagi?

Gab, i think that era produced the best. Lyrics were more meaningful. but then again, perhaps i had not given myself a chance to appreciate the new ones.

azer, memang betul abang malaya punya seloka power!

Kak Teh said...

anak malaya, eh ada juga orang malaya yang dengar! hehe, tak semua orang ada selera yang sama kan?

auntyN, memang terasa, tapi tak apa..semuanya kenangan manis belaka.

mama irma, hehehe, reminds me of car rides with the kids..everytime we play evergreens, they will quickly wind up the window..., put on their headphones!

mama rock, memang masa tu u belum sekolah kak teh ingat. i only heard it again after meeting him in person.

ummuhassan, hehehe, so we got you humming eh! good.

DKS said...

Kak Teh,tak dpt lagi Abg Melaya?Nak guess boleh?I think it's Datuk AKJ.Cuba lihat komen beliau dlm http://ahmadatalib.blogspot.com.Ada seloka..seakan2 abg melaya... ;p

dks said...

i mean ada seloka..seakan2 abg melaya..tertinggal plak 'da' tu..hehe..

Kak Teh said...

dks, kak teh dah baca seloka tu dalam bloh dt ahmad talib dan pada masatu tergerak juga hati - tapi tak kanlah Dt KJ ada masa nak melayan seloka kak teh. memang DT Kj pernah datang ke rumah kak teh pada masa abang malaya hint tentang kebun sayur di belakang rumah kak teh. memang dt kj di nst dan bh dan memang kak teh pernah bekerja di bawah dt kj..tapi tak kan laaaah!!!!! betul tak, dt kj?

so apa kata abang malaya?

Anonymous said...

wah, mak teh, meh saya cuba-cuba

abang malaya menyengat kembali
sungguh kagum dengan kehangatan dibawa
wahai abang malaya apa dok tunggu lagi
hangatkan kembali dan silalah berjenaka!

=P
~beginners trial!

Kak Teh said...

Dear readers, this blog, like a few others, is being targetted by some very racist remarks - i have copies of the comments , very anti- malays, very anti malaysians.

Kak Teh said...

ikan bilis,
mungkin abang malaya sudah penat,
tapi tak mungkin dia hilang minat,
cuma mencari ilham yang bernas amat,
mengusik kita yang jadi peminat.

abang Malaya said...

Apa yang adik2 tulis abang baca
Siapa Abang Malaya apalah pentingnya
Bukankah abang sekadar bayangan cuma
Pelayar lara di alam semesta?

Buat Adik, kawan dan taulan
Musafir dan pengembara di jalanan
Peribahasa Melayu abang sertakan
Abdullah Hussain empunya susunan.

"Masuk ke kampung orang bawa ayam betina
Jalan di tepi-tepi
Benang arang orang jangan di pijak
Duduk di tapak tangga
Mandi di hilir orang
Berdiri di luar gelanggang.

Maksudnya:

Kalau merantau ke negeri orang
Hendaklah selalu mengalah
Jangan berbuat pekerjaan yang buruk
Selalu merendahkan diri
Jangan suka mendahului orang
Jangan menunjuk-nunjukkan diri."

Abang Malaya tidaklah letih
Kerana begitu cara sudah dilatih
Berpuisi seloka selagi boleh
Asalkan adik-adik sudi menoleh.

Adik Teh, begitulah resam adat dunia
Bukan semua insan hatinya mulia
Banyak yang gemar mencaci lela
Menghina bangsa, agama dan warna.

Abang Malaya sudah cukup mangli
Caci dan cela tak lagi dipeduli
Asalkan kita bersih di hati
Budi dan bahasa takkan mati.

Sorong papan tarik papan
Buah keranji di dalam perahu
Salam bahagia abang ucapkan
Agar adik2ku bahagia selalu.

highheelseliparjepun said...

Blog saya pun ada komen yang tak pasal2...yg berunsur menghasut..benci la..

Mil said...

Salam Kak Teh,

Syed Kama's mother was Pak Khir's sister.

ruby ahmad said...
This comment has been removed by a blog administrator.
rubyahmad said...

Kak Teh dear,

'he was one of the best ever brother who was not a brother that I have ever had', this caption touched a soft spot in my heart.

In my life, I have a few and this goes to show, we can be family through our belief and sincerity that God's one love is HIS ummah and we should love GOD by loving his ummah without condition, as how you have beautifully said it above.

Kak Teh said...

abang malaya menjenguk kembali,
nasihat dan pesan akan ku amati,
duduk di perantauan banyak juga di pelajari,
namun adat dan tradisi tak mudah ku lupai.

nama abang jadi sebutan,
tak tahu nama tak jadi keberatan,
di timur di barat atau selatan,
atau kita jumpa di seberang lautan.

Kak Teh said...

highheelseliparjepun, kak teh nampak banyak lagi blog yang jadi sasaran. tak apalah, kita jangan layan benda2 macam ni.

ruby, yes we tend to adopt people so easily and when they go, how painful it is. Abang Mat will remain in our doas and thoughts. and btw - love yr seloka in english. hehe - good try.

UglyButAdorable said...

klasik nasional yer kak teh...hhmm..i mesti belajat nak apprciate tu..i guess when i was abroad baru teringat all that..

Kak Teh said...

uBa, you are right - bila dah dok jauh-jauh, hari pun sejuk, perut pun lapar, mulalah terkenang macam-macam.

abang Malaya said...

Petang tadi pergi merisik
Jejakanya handsome gadisnya cantik
Segala hasil sangatlah baik
Tak lama lagi jadilah adik beradik.

Kak pun dia ikut sama
Tiba-tiba jumpa kawan lama
Sembang rancak tak terkira
Nama Adik Tek tiba-tiba menjelma.

Abang Malaya pun pasang telinga
Manalah tau ada gosip atau rahsia
Orang perempuan menang banyak cerita
Tapi nampaknya tak ada apa-apa.

Dengan Adik Teh mereka dah jumpa
Khabarnya dalam majlis hari raya
Bukanlah baru tapi dah lama
Zaman mereka muda remaja.

Itulah simpang liku kehidupan
Banyak pengalaman banyaklah kenangan
Kasih mengasih jadikan amalan
Benci dan dendam kita jauhkan.

Mutiara said...

Kak Teh:
Plantin tu kan kalau bakar and eat with shredded cheddar or parmesan cheese boleh terangkat. I tried that before my husband made me kuda kukork kelapa.

Gurindam seloka menghibur rasa
Kekadang tersenyum kekadang tertawa
Memerhati semua meneka
siapa gerangan AbangMalaya

Kak Teh said...

Abang Malaya merisik untuk sapa,
dah tetap hari dan belanja berapa,
la ni belanja dan hantaran dah jadi gila,
macam nak jual anak dah nampaknya.

Jadi kakak jumpa kawan lama,
dok cerita sakanlah sama-sama depa,
abang pasang telinga dengar apa,
jumpa kak teh pada hari raya?

Dah lama kak teh tak balik beraya,
maklumlah tambang tinggi harganya,
sekadar di sini saja bersama-sama,
anak2 dan suami dan kawan2 lama.

Mungkin jumpa pada suatu ketika,
Deepavali pak menteri rumah terbuka,
Jumpa ramai kawan-kawan lama,
Dt AKJ, Dt Azman Ujang, Samy Veloo pun ada.

Balik tahun ni tak jumpa sapa,
mak pulak sakit maklumlah dah tua,
tak boleh berenggang ke mana jua,
keluar sekejap, dia tanya kak teh pi mana?

Dulu balik jumpa kawan-kawan,
Dengan rocky, fati, ena dan kudu berjalan-jalan,
sempat ke press club, jumpa kenalan,
dua tiga round karaoke dan pergi makan.

Sama tua saya tanya dok buat apa,
gelak sendiri tak tentu hala,
kak teh kata, "laaa... ni abang malaya,
dia kata dia kenai kita".

Dia pun tercengang fikir sendiri,
sapa pula abang malaya yang pernah ke mari,
tanya pasal kebun sayur yang dah lama mati,
kalau bukan Pak Non, katanya, siapa lagi?

Kak teh terdiam menggaru kepala,
bukannya apa kutu tak ada,
tapi dok ingat masa-masa muda kita,
seronoknya Jalan riong tempat bekerja.

Balik sekarang tak kenal sapa,
semua depa muda-muda belaka,
Yang lama dapat VSS dah belah semua,
masing-masing kerja merata-rata.

Dengar kata Dt Ahmad Talib blog dibuka,
Abang malaya kita bila pula,
tentu dapat sambutan dari semua yang ada,
dengan seloka abang yang mengasah minda.

Tengoklah saja mutiara berseloka,
dari oklahoma dia menjenguk kita,
orangnya baik dari Perlis asalnya,
Dah kenal lama di dunia siber.

Kak Teh pohon mengundur diri,
lama menaip dah lenguh jari,
baru tadi dok masak kari,
kita jumpa pula di lain entri.

Kak Teh said...

mutiara, platin with cheese? parmesan cheese??? nanti nak try cuba tokai tengok!

abang Malaya said...

Haa, yang ni lah kena rahsia
Mana jumpa tak boleh cerita
Mungkin di Malaya atau London sana
Sebab di England Adik Teh macam gabenor.

Siapa pergi pun mesti punya cari
Zaharah-Wan Hulaimi dah jadi sebati
Ada juga Saad Hashim dan isteri
Sekarang ni masuk pula Datu Nazri.

Eloklah orang Malaya jelajah dunia
Jauh berjalan banyak pengalamannya
Sekali sekala balik lawat saudara
Tengok ibu dan bapa yang dah tua.

Tuhan tak suruh duduk satu tempat
Dalam azan Dia sudah bagi amanat
Bertaburan di muka bumi cari nikmat
AnugerahNya kita kena manfaat.

Sekarang ni NST tak macam dulu lagi
Abang pi melawat depa buat tak reti
Dengan kita depa takut berinteraksi
Guard saja yang tabik tak berhenti.

Tapi ada lagi yang berbudi pekerti
Bila abang jemput mereka pun mari
Tapi tengok dulu kanan dan kiri
Takut ada spy dan talibarut ekori.

Rose, Fati dan Aishah dah berhenti
Ada yang kerja balik pi makan gaji
Ada yang jadi usahawan kerja sendiri
Ada juga dok releks sepanjang hari.

Itulah nasib kita di Malaya
Datang boss baru semua bercempera
Budi dan jasa tidak lagi berharga
Yang pentingnya "I am in power".

Jadilah cerita kera dengan bunga
Tikus diberi labu untuk dijaga
Rosaklah taman hilanglah wanginya
Sejarah berkurun lenyap semua.

Abang Malaya dah tak ambil hati
Apa mereka kata buat tak peduli
Mereka tuduh kita buruk tak terperi
Seolah-olah mereka saja bersih suci.

Itulah agaknya madah pujangga
Kaduk naik junjung buruk padahnya
Labu di tangan tikus rosak jadinya
Kera kena belacan sikit tak guna.

MULAN said...
This comment has been removed by a blog administrator.
MULAN said...

wqadusshh.. though there are various kind of music nowadays, yg klasik tu tetap mencuit hati. may evergreens stay evergreen. nak ikut kak teh la, sambung satu speaker kat dapur or perhaps can ask for a new one in my kitchen!! speaker je la kot, tak de space dah..

Mak Andeh said...

Kak Teh :

I for one appreciate lagu-lagu Melayu yang lama-lama, Keroncong, asli etc Lagu-lagu Melayu zaman sekarang ntah apa-apa. Ada ke lagu Raya pun depa buat ala rap ?

Nazrah said...

i pun suka dengar r.azmi, anneke gronloh, zaharah agus...ramai lagi... i am often mersmerized by their natural ability to sing( tak payah teran-teran, tak payah herot-herot muka) also the fact that their songs tell stories we can really relate with. most of them are really really funny, it's makes the traffic jam on the causeway much more bearable.

Anonymous said...

anak kak teh suka tak dengar lagu klasik? i mean r they into the mlay songs as well ?

Kak Teh said...

Abang malaya,
sungguh awal abang berseloka,
pepagi buta selepas subuh ka?
kak teh di sini mimpi menggamit mata,
nampak komen abang malaya yang penuh cerita.

Kisah Jln Riong dulu seronok dikenang,
Pak cik Dahari, Nordin Sopie, Siew yee, bukannya sebarang,
kedua-dua Pak Samad tinggi dipandang,
sangat dihormati semua orang.

Teringat Kak Teh semasa belajar,
mencari berita terkejar-kejar,
selalu meminta tunjuk ajar,
daripada yang senior yang sudah lancar.

Pulang ke pejabat selepas liputan,
kapalterbang terhempas di dalam hutan,
nampak nama seorang kawan,
Tak teh menangis sampai tak ketahuan.

Kata Pak Cik Dahari, pi nangis di tandas,
nak jadi pemberita mestilah tegas,
kalau nak nangis pi berlakon di pentas,
bengkak mata sambil menulis di kertas.

Masa dulu tak ada computer,
semua cari mesin taip merata-rata,
Kak Teh ambil Allington Kennard punya typewriter,
orang tua tu mencarut Kak Teh merah muka.

Banyak lagi peristiwa di sana,
Kak Adib bercerita banyak bermakna,
Dt Lat melukis di dalam biliknya,
Rambut tak sikat baru bangun rupanya.

Baru ni terdengar satu berita,
sedihnya kak teh tidak terkira,
Lim Eng Been kawan yang lama,
sudah pergi meninggalkan nama.

Di sini Kak Teh berhenti saja,
kalau tidak tak habis kerja,
kepada kakak kirim salam saya,
nanti bertemu di lain masa.

Honeytar said...

Kak Teh, since launced, my sis (Madam of the House) listens to Klasik Nasional (RIMA then) EVERY SINGLE DAY without fail!

Before she took VSS, I remember her running back from work & quickly turn on RIMA as soon as she stepped into the house.

Till now, she's still on her headphone singing along with Klasik Nasional. Memang peminat setia lagu2 lama.

I was influenced (sikit2) by them (abang & kakak) and particularly like "Menimbang Rasa" by Oslan Hussin (my all time favourite song since primary!) & the song goes like this:

apakah yang ku berikan
tanda aku serta memujamu
pada ku lain tiada hanya
cumalah rasa pemikat cinta

tiadakah di hatimu
bertempat sudi menimbang rasa
menimbang sayang hasrat asmara
gaya mu manis jelita

andai kata engkau pun tahu
bagaimana hatiku sekarang
rindu selalu melambai jiwa
hingga kasih sayangku terbuang

tetapi kau tak mengerti
bagaimanakah jadinya nanti
merindu sepanjang hari
tak kekal dan abadi

mawar said...

Kak Teh, maybe you'd want to check out this site for oldies from the 50s to 90s.

Cukup nostalgic and meruntun kalbu!! You'd be surprised at the collection.

R.Azmi,Momo Latif,Nona Asiah....rare, quite rare find.
Enjoy!

http://www.geocities.com/hassny/

Kenanga said...

Assalamualaikum pembuka bicara
Terpanggil pula untuk ikut serta
Berseloka dengan Kak Teh dan Abg Malaya
Khabarnya saling puja memuja

Kenangan lama mengusik jiwa
Suka duka mencuit rasa
Bertuahlah Kak Teh ramai memuja
Abang Malaya pun tumpang sama

Di Balai Berita mereka bertemu
Begitulah gamaknya yang diberitahu
Kak Teh manis berkebaya biru
Abang Malaya perhati selalu

Balai Berita yang dulu memanglah gah
Tapi sekarang dah dekat nak rebah
Sudah tak tahu ke mana arah
Sejak dipimpin Kalimullah

Kalau Kak Teh berasa keliru
Bila ziarah tempat kerja dulu
Saya pun semacam jugaklah tu
Orang lama dah diganti baru

Berjiwa halus si Abang Malaya
Terus menerus ajak berseloka
Mai kita minta dia bersajak pula
Entah2 lagi hebat lagaknya

Abang Malaya muncul meriah suasana
Kak Teh menyahut tak kurang hebatnya
Commentor yang lain pun tumpang sama
Suburlah seni budaya bangsa

Izinkan saya mengundur diri
Di lain kali berjumpa lagi
Bertimbun kerja yang menanti
Begitulah sukarnya cari rezeki

Kak Teh said...

mulan, my cable is not long enough, alas - but still - better than nothing.

MA nothing beats lagu2 lama. so halus bahasanya.

nazrah, i think you are one qualified to know abt lyrics cos u are blessed with such talents.

Kak Teh said...

simah, anak-anak kak teh ni kalau dah selalu dengar- they will hum the music. masa kecik2 dulu memang depa suka lagu P Ramlee.

honeytar- aha - ada juga orang yang minat! and thanks for the beautiful lyrics. Cant say I have heard the song before. Mesti cari.

mawat, thanks - kak teh tau sebab kak teh kerap juga ke situ! banyak lagu best- best mengusik jiwa.

Kak Teh said...

kenanga,
Salam dibalas salam perkenalan,
terima kasih kak teh ucapkan,
bukan tujuan kak teh nak minta pujian,
sekadar berseloka mengimbas kenangan.

Abang Malaya pasti Kak Teh kenal,
Cuma tak boleh teka tak tentu pasal,
di balai berita dulu kami berasal,
tentu dia lebih senior pangkat pun besar.

betul katamu tentang Abang Malaya,
bahasanya indah lengguk bermaya,
pandai bersajak kak teh percaya,
mungkin sudah terlatih semasa belia.

macam-macam cerita kedengaran,
jalan Riong menjadi bahan,
tempat jatuh lagi dikenang,
apatah lagi tempat bertemu pasangan.

Kini Jalan Riong dalam kenangan,
manis dan pahit dibuang jangan,
pengalaman yang baik dijadikan tauladan,
apa yang buruk baik-baik kita simpan.

terima kasih wahai kenanga,
ikut berseloka bermadah serta,
kalau tengok yang kenanga cerita,
adakah sama dari Jalan Riong juga?

R2K said...

: )

Has said...

Kak Teh, entry Kak Teh pun klasik dan nostalgik.

edelweiss said...

Terasa sayu membaca cerita
cerita kak teh nun jauh di sana
dulu saya pun begitu juga
beribu batu tinggalkan keluarga

Tapi kak teh lagi terasa
dah 26 tahun bermastautin disana
tak kisah dimana bila masanya
yang penting didada ialah kita org malaysia

Bila sayu rindu melanda
ke kampus berkebaya tak hirau sesapa
rasa bangga berbunga didada
akulah melayu anak malaysia

Abang Malaya said...

Bila Adik Teh bangun dari tidur lena
Janganlah pun terkejut sebak di dada
Khabar dari Malaya bermacam cerita
Utusan dan NST hendak digabungkan pula.

Tak taulah apa tujuan apa pula muslihat
Tapi ramailah terkejut dan terperanjat
Ada yang kata baik ada yang kata jahat
Abang Malaya kata kita tunggu dan lihat.

Abang Malaya said...

Edelweis berseloka:

"Bila sayu rindu melanda
ke kampus berkebaya tak hirau siapa
rasa bangga berbunga di dada
akulah Melayu anak Malaysia"

Abang Malaya pun macam tu juga
Masa belajar di luar negara
Banggakan negara tidak terkira
Walau masa tu nama Malaysia tak popular.

Ini cerita tahun 1970-an
Malaysia masih negara bawahan
Orang tak peduli tak bagi perhatian
Dalam peta pun ramai tak perasan.

Adik Edelweis mengaji di mana
Sekarang ni duduk buat apa
Yang dalam gambar tu imej siapa
Gambar masa muda-muda ka?

Terima kasihlah kepada Kenanga
Sertai Kak Teh dan Abang Malaya
Berpantun seloka bertegur sapa
Ingat mengingat kisah nan lama.

Balai Berita memang dah tak sama
Orang lama dah ramai bersara
Yang muda-muda dibagi VSS pula
Yang tinggal kini geng-geng mereka.

Itulah Malaya kita sekarang ini
Usia dan sejarah tidak dihormati
Kuasa dan wang itu yang ditakuti
Maka hilanglah maruah dan integriti.

Harap adik jangan jadi begitu
Jagalah maruah harga dirimu
Wang dan kuasa bukan petentu
Ingat kepada Tuhan yang satu.

edelweiss said...

Abang Malaya dulu pun kat luar negara ya
Jati bangsa tak pudar nampaknya
Masih tebal menyelubungi jiwa
Warisan bangsa masih utuh dijaga

Tahun 70-an edel masih mengeja pun tak reti
Masih kecil tapi dah penuhlah gigi
Selalu mendengar cerita pasal luar negeri ni
Pak cik pakcik depa dok sana mengaji

Lama dok berangan tanam semangat
Pulun belajaq alhamdulillah tamat
Umoq 20 edel pun berangkat
Menuju ke MIDLANDS namanya tempat

Itu cerita di tahun 90-an
Nih dah balik malaysia dah ada pekerjaan
Siapa digambar menjadi pertanyaan
Itu lah dia puteri pujaan

Abang Malaya kalau nak tahu
Mai sini edel nak habaq padamu
Berbaju oren digambar itu
Sara Alisha puteriku

Wahai kenanga indahnya seloka
Penuh cerita untuk semua
Nih edel nak tanya
La nih anda dok buat apa?

Tu dialah cara olahan
Yang berkuasa berwang dijunjung tuan
Ulama tidak lagi ditanya panduan
Rasuah sana sini sampai hilang pedoman

Insyallah setakat ini adik fahami
Belajar tak jemu mengenal diri
Wang & kuasa itu oleh merosakkan hati
Andai tidak disulam agama & keinsafan diri

Bila Adik Teh bangun dari tidur lena
Janganlah pun terkejut sebak di dada
Khabar dari Malaya bermacam cerita
Utusan dan NST hendak digabungkan pula.

Nak digabungkan utusan & NST kenapa pula?
Kan elok berasingan barulah ada bagusnya
Tidaklah terikat laporan barulah adil adanya
Tapi tak tahu lah kot-2 ada cerita lain dibelakangnya

Abg Malaya org lama
Mesti sikit sebanyak tahu cerita
Jangan lupa update kat kami semua
Bukannya apa...at least kami dari sumber yang boleh dipercaya

edelweiss said...

Gurindam Jiwa

Tuailah padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intailah kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Anak cina pasang lukah
Lukah dipasang di Tanjung Jati
Di dalam hati tidak ku lupa
Sebagai rambut bersimpul mati

( korus )

Batang selasih permainan budak
Daun sehelai dimakan kuda
Bercerai kasih bertalak tidak
Seribu tahun kembali juga

Burung merpati terbang seribu
Hinggap seekor di tengah laman

Hendak mati di hujung kuku
Hendak berkubur di tapak tangan


Kalau tuan mudik ke hulu
Carikan saya bunga kemboja
Kalau tuan mati dahulu
Nantikan saya di pintu syurga

__________________________________

best kan lagu nih untuk filem Gurindam Jiwa. Filem itu meminjamkan nyanyian Rafeah dan AR Ismail untuk digayakan oleh Nordin Ahmad dan Latifah Omar.

kenanga said...

Masak lemak gulai umbut
Dicampur dengan siput sedut
Terima kasih Kak Teh menyahut
Seloka Kenanga segera disambut

Kuih keria bersalut gula
Ubi rebus cicah kelapa
Edel pun sama menyapa
Ingin tahu Kenanga buat apa

Ikan tenggiri goreng berlada
Sayur terung kubis pun ada
Serupa macam Abang Malaya
Siapa Kenanga usahlah ditanya

Buah rambutan buah mangga
Ciku pulasan durian belanda
Saya sekadar tumpang seloka
Dengan kak abang adik semua

Masak tomyam udang galah
Sotong bakar berlada sulah
Kak Teh saya kenal lama dah
Abang Malaya lebih-lebih lagilah

Kuih baulu hidangan tok wan
Kuih bakul resipi Madam Kwan
NSTP dulu jadi buruan
Penyandang jawatan itulah kebanggaan

Ayam salai daging bakar
Sedap dimakan dengan pita
Sekarang berpusu orang ke Star
Bonus tinggi gaji besar

Nasi goreng sambal belacan
Sesekali makan roti nan
Balai Berita tinggal kenangan
Catatan kini penuh kepahitan

Ketupat lemang di pagi raya
Hidangan rendang atur di meja
Apa nak jadi negara kita
Kenanga risau nasib bangsa

Petai jering ulam pegaga
Cencaluk budu pembuka selera
Dr ve thru cubalah berseloka
Sahut menyahut kita bermesra

Pulut kuning seri muka
Putu mayam colek gula
Kak elle takkan diam saja
Marilah kita mencelah sama

Pucuk betik bunga kantan
Cekur juga jadi pilihan
Dunia ini hanya pinjaman
Akhirat juga jadi pegangan

rubyahmad said...

Gosh! Kak Teh, I am amazed at all these sheer talent berpantun from so many around. Yet, you enjoyed my little english seloka. I am most proud! Ha ha ha! TQ.

maR said...

Aduh...
Abang Malaya berpantun lagi! Takpa, mar tumpang seronok tengok dan membaca...
Kak teh, selalu dengaq theme song ni kat tv... :)

abang malaya said...

Adik Teh di London tidur lagi
Abang Malaya aktifkan blogmu ini
Berpantun seloka dengan yang dikasihi
Itulah adat cinta abadi.

Inilah keistimewaan dunia maya
Kak Teh tidur kami di Malaya jaga
Di sini pagi di England malam buta
Kita dah kerja Kat Tek dok tidur lena.

Edelweiss di Malaya tinggal di mana
Lenggok bahawa macam orang utara
Puteri Sara sangatlah jelita
Mak dia pastilah sekuntum bunga.

Kenanga minta saya bersajak
Bolehlah cuba walau tak bijak
Takut yang baca ketawa dan gelak
Biar abang cuba asalkan tidak.

Maka aku bertanya kepadamu Kenanga
Tentang dari mana dan ke mana kita semua
Tentang hari-hari lalu yang penuh makna
Tentang hari-hari muka yang entah ke mana arahnya
Tentang suka duka hidup manusia
Tentang cinta lara tiada penyudahnya
Tentang kemanusiaan yang semakin luntur
Banyak harapan dan impian yang terkubur
Atau sekadar hidup untuk kehidupan
Hidup untuk bernafas tidur dan makan Atau hidup yang kental padat dan sarat dengan perjuangan
Di mana idealisme masih ada makna
Air air mata dan keringat dicurahkan buat ibunda
Buat bangsa dan negara tercinta?

Kepada Mar marilah berseloka
Susun kata mulakan bicara
Usah bimbang jika tidak seelok bunga
Jika belajar lama-lama pandailah jadinya.

Rubyahmad gunalah bahasa apa pun
Asalkan boleh berseloka berpantun
Why not a pantun in English?
Thought that may be hard to accomplish
One has to be good and polished.

Tentang Kak Teh masa muda
Dia bergaya tidaklah terkira
Lemah longlai hati tergoda
Cakap melerek loghat utara.

Dia ni sangat mesra orangnya
Dengan semua orang bertegur sapa
Abang Malaya dok tengok-tengok juga
Maklumlah kita ni ada mata ada selera.

Tapi Abang Malaya tak hancur hati
Bila Kak Teh pilih Wan Hulaimi
Dia pun kacak berbudi pekerti
Abang Malaya rela mengundur diri.

Wahai adinda taulan dan saudara
Abang Malaya berhenti sementara
Di lain kesempatan kita berjumpa
Di Blog Kak Teh kita berseloka.

edelweiss said...

sedap sungguh masakan Kenanga
pandai memasak pandai juga simpan rahsia
cubalah cerita siapa abg malaya
empunya badan yang gemar berseloka

hikayat hang tuah pusaka lama
tuhfat al-nafis raja haji berkarya
entah-2 kak teh pun dah tahu siapa
ehem!mesti kenanga dah bercerita

Daeng berlima digelar pahlawan
digelar lanun propaganda penjajah
wang dan ringgit, bukan kepuasan kerja jadi ukuran
sekarang itu lah yang dijunjung dimegah

apa nak buat wahai Kenanga
la nih tak dak duit tak jalan semuanya
nak salahkan muda mudi pun tak sudahnya
Usahalah kita beri peringatan dan salurkan panduan

Edel setuju komen kenanga
bangsa kita bagai di dalam bara
kenapalah mereka tak sedar-2 juga
mahukah kembali ke zaman sengsara

Susah payah moyang melawan penjajah
supaya generasi kita hidup tak susah
ada negara tanah tumpah darah
tapi boleh bertahan kah?

Hang Tuah lima bersaudara
Ke gunung ledang tempat bertapa
Adakah cara adakah lagi akalnya
Sama-sama kita menaikkan semula bangsa

Abang Malaya nih edel menyapa
Di mana berada abang bertanya
Asal utara , itu yang edel bangga
tapi bermastautin di Selangor tempat bekerja

Edelweiss bunga putih berseri
Kembangnya di Alps bukan disini
Tak pernah lihat tapi selalu mimpi
Nama pilihan diguna ganti

Royal Doulton Wedgwood Minton namanya
Buatan indah mahal harganya
Jangan abang salah sangka
edel nih tak lawa ,jauh beza dari anaknya

Betul cakap Abang Malaya
Janganlah Mar segan hendak bermula
Rubyahmad pun in english dia seloka
Asalkan kita dapat bergembira

Tuh dia abang dah mula
teringat kenangan lama dia tersiksa
Kak Teh menggoda dengan selamba
Lemah gemalai itu senjata

orang utara ramah dan mesra
bertegur sapa tak kira siapa
Tuh lah silapnya Abang Malaya
Dok tunggu dan lihat sahaja melepaslah akhirnya

Betoi Abang tak hancur hati?
Entah-2 kecewa menggigit jari
tapi alhamdulillah dapat pengganti
Kak Malaya dirumah pilihan hati

Itu lah dia ketentuan ilahi
jodoh maut ketentuan azali
Sudah tertulis Kak Teh pilihan Wan Hulaimi
Tengok, la nih depa hidup bahagia suami isteri

Cinta agung cinta sejati
Disulami dianyam kasih yang suci
Berkat kasih rahmat ilahi
Pelihara rumahtangga jangan diakhiri

Kak Teh said...

ruby, you have been challenged by abang malaya - now, turunlah kau ke gelanggang!hahaha!english pun english laa.

mar - jangan dok tengok saja..join in laa. how's tia and azrin?

Kak Teh said...

kpd abang malaya, kenanga and edelweis,

Maaf kak teh lambat menjawab,
sehari ke luar london, itulah sebab,
naik kereta api sangatlah lembab,
nak ke sandwich, tapi ke Dover Kak teh terperengkap.

Itulah dia kerja kak teh,
ke sana sini, kadang-kadang letih,
duduk bekerja di negara orang putih,
nak buat macam mana nak cari pitih.

Kak teh terkejut dengar berita,
Utusan dan NST gabung punya cerita,
apakah implikasi apakah orang kata,
Bila dah satu BH macam mana pula?

Kak teh tak faham semua ini,
tak pandai berpolitik, sana sini,
baik kita berseloka minda berjasmani,untuk menghibur di kala sunyi.

Jadi kenanga kenalan lama?
kak teh tak ingat, apakah nama?
tapi kenanga sedap sebutnya,
sungguh mendalam lengguk bahasanya.

Abang malaya jangan lah puji,
kak teh tersenyum seorang diri,
memang ramah kak teh akui,
kita orang utara nak buat macam mana lagi?

Pilihan kak teh yang itu saja,
dari muda sampailah ke tua,
misai dulu lebat dah beruban juga,
dah hampir 27 tahun kami berdua.

Edelweis ni masih muda kelana,
tapi nampaknya amat bijaksana,
berseloka bergurindam bersahaja,
seronok baca anak muda berseloka.

edelweiss said...

edel baru lepas dengaq lagu pegang tali
pikiaq pi pikiaq mai penah dengaq kat mana lagu nih
terus angkat telepon , kat bapak edel nyanyi
ohhh dia kata, nih asalnya lagu hindi

Kak Teh said...

kenanga dah kenal abang malaya?
sahlah kita semua orang balai berita,
tulislah lagi, kak teh nak teka,
dari berita dan lengguk bahasa.

Dari Jalan Riong Kak Teh ke P. Pinang,
masa tu John Kam kerja sungguh senang,
datang Tony Herman, hati tak tenang.
banyaknya angkara tak terbilang.

Kak Teh di Penang tak berapa lama,
Duduk tak senang kekasih hati tak ada,
Bila dia balik, kak teh pun ikut sama,
ke jalan riong bekerja pula.

Ni mai sini kak teh nak cerita,
dah sampai jalan riong, kak teh tak buat berita,
bersama Thong Ping yang cantik jelita,
semua jejaka nst jatuh hati belaka.

Satu hari Si Dia bertanya,
'I dapat offer ke London, you macam mana?'
Kak teh pun jawab, 'you nak pi sorangka?'
sedihnya hati tidak terkira.

Dia jawab, 'you pergilah sama,
temankan I yang kerja di sana.
Kalau you tak ada, i tentu merana,
nak bergurau senda dengan siapa?'

Dengar jawapan kak teh terdiam,
menggigit jari, duduk tak diam,
"Ish, nak pi macam mana, belum kahwinlah,Yang,
Kalau Mak tau dia tentu pengsan'.

'Ya tak ya, juga,' Si Dia terkenang,
'Dua tiga hari lagi, I masuk meminang,
letak belanja janganlah menjulang,
lepas tu, you and I bertunang'.

Dua minggu sempat bertunang,
alangkah ganjil kalau dikenang,
teringat sekarang air mata berlinang,
sukanya sungguh, hati pun girang.

nanti kak teh sambung lagi,
cerita bagaimana kami sampai di sini,
sejuk nak mamp*s, menggeletar gigi,
tapi lama-lama, tak complain lagi.

edelweiss said...

Hah tuh dia kak teh dah buka cerita
diari lama dilawati semula
teruskan kak teh menunggu setia kami rela
Pasti ramai yang tersenyum membaca

rubyahmad said...

Hi Kak Teh,

Goodness gracious me!!! Abang Malaya jemput ke gelanggang?? Duh betapa nervous nya nak tango with the 'MASTERS' here? But anak PERAK ni pantang di cabar...for what's its worth I'll try a small one first. Here goes...

The piercingly fragrant jackfruit is spotted just outside the border

Please don’t be thick and go pick that scrumptious fruit pronto

Whoa! Be warned abang Melaya, I am such an amateur

Please please don’t whip me up, if I’m not up to scratch-o!!

Nazrah said...

panjang berangkai seloka mesra
tukang perhati bergelora jua
terkinja-kinja menyusun kata
bermadah mesra sesama kita

barangsiapa abang malaya
adik disini tertanya jua
pemegang rahsia kala remaja
sejarah kakteh semasa muda

betapa seronok betapa bangga
kaedah lama dahulu kala
masih cantik nukilan bahasa
banyak cerita dibuai pujangga

kakteh mula mengorek rahsia
meneka-neka siapakah dia
ada penunjuk ada petanda
memberi bayang gerangan si dia

diselit jua cerita lama
memori indah bekerja bersama
fikir-fikir ingatlah jua
waktu muda ligat semua

walau kudrat dimamah usia
kakteh tetap rupawan adanya
belum malap daya menggoda
pujaan hati tuntunan Awangnya

semakin jarang bersarung kebaya
baju kelawar lebih selesa
mengetuk keyboard beramah mesra
sesama teman merata dunia

serba cantik susun tulisnya
permata bahasa bistari isinya
jangan dibuang usah dilupa
khazanah bangsa sulamkan jiwa

sekian dulu butir bicara
adik terbiasa memerhati saja
lebih asyik didodoi pendita
dalam cerita seribu rahsia

rubyahmad said...

Kak Teh dear,

Since I thought someone saw the articulate Abang Malaya nodded with my english 'seloka', I will brave another one...


The delectable golden bananas brought out to sail from the bay

Only one spotted on the box seemed ready to eat for our peckish Abang Malaya

When it comes to mere material debt, we definitely can pay

But wow, Kak Teh, we will forever be indebted for this great masterful banter from your famous blog ya

Pak Tuo said...

Salam Kak Teh,

Sorrylah but lagu terlalu Layu...dahlah bangsa in Me...layu..dengar lalu klassik yang Layu.

Lalok ie tidur lena semua sampai bila bila...LAYU....

abang Malaya said...

Aduhai, Adikku Teh dilanda nostalgia
Menyingkap kembali kisah-kisah lama
Gelora cinta zaman remaja
Bertemu, bercinta, berasmara.
Apakah kerana aku mencabar mindamu?
Atau takut ada yang syak wasangka
sesuatu?
Atau sekali sekala
Manis menyusuri laluan cinta?
Jangan pedulikan saya
Bukankah saya ilusi semata?
Tompok-tompok pada imaginasi anda?
Seperti cinta yang adikku lakarkan kembali
Yang tinggal kini mungkin cebisan-cebisan ingatan
Namum cinta biar secebis cuma
Boleh diukir menjadi istana
Boleh digilap menjadi permata
Boleh ditabur menjadi benih huma Dicampak ke laut menjadi benua
Dilontar ke langit menjadi bulan dan matahari
Dibenamkan ke bumi menjadi emas dan petmata
Kerana cinta adalah mercu kepada segala-galanya.
Maka bercintalah kamu
Kerana itu adalah rohmu
Siapalah kita tanpa cinta
Ibarat taman tiada kambangnya
Ibarat sungai kering airnya
Ibarat nyanyian tiada irama
Ibarat tangisan tiada air mata.

Bini Tua said...

With Permission Kak Teh,

Parah Pak Chik in Kak Teh?

Kak Teh said...

Ruby,
Thank you for making the effort! Syabas! I pun tak boleh lawan Abang malaya's sajak oredi...terlalu tinggi.

Edelweis, ooh lagu hindi? i supposed memang ada lenggang lengguk begitu. I can imagine you singing and humming to yr dad over the phone! hahaha!

Pak Tuo - bila dah duduk jauh, bila dah begitu lama - yang layu pun dengar segar jugak.

Bini Tua - thanks for dropping by.

Kak Teh said...

nazrah,
kak teh tunggu nazrah melangkah,
masuk gelanggang jaguh bertuah,
selepas memujuk, merajuk, berbalah,
baru nampak muka nazrah.

Pada abang malaya kak teh perkenalkan,
Intan nazrah namanya kenalan,
namanya terkenal pada selebriti atasan,
bakatnya tinggi puisinya boleh tahan.

tengoklah saja dia bermadah,
mengguna semua kata yang indah,
suaranya merdu menyanyi pun mudah,
bila mendengar rindu tak sudah.

Kak Teh said...

abang malaya,
kak teh menyingkap kisah yang lama,
bukan kerana takut syak wasangka,
abang malaya menjelma membuka cerita,
terus nostalgia fikiran kita.

Abang malaya hebat bersajak,
kak teh cuma berbahasa rojak,
tak pandai langsung, janganlah diajak,
cuma membaca hati terlonjak.

Sungguh pandai tuan bermadah,
bijak berbahasa, berkias indah,
berseloka, bergurindam nampaknya mudah,
ilham mengalir tak sudah-sudah.

Hari pun kini larut malam,
kak teh menaip di dalam kelam,
sunyi senyap sekelian alam,
mata dah kuyu nak cari tilam.

esok kita bertemu lagi,
bersama pemantun yang muda mudi,
walaupun mungkin tidak di sini,
silalah sambung di lain entri.

abang Malaya said...

Bini Tua, tiada cinta tanpa luka
Parah berdarah terpercik tercurah
Namun insan tetap mencarinya
Kerana cinta itu cahaya
Ialah racun dan penawar sama
Kala-kalanya selembut lembayung
Atau umpama halilintar membelah gunung
Tiada yang parah dalam cinta
Tiada yang mati berkubur tiada
Kerana cinta luas semesta
Tiada terbatas tiada berpeta
Tiada pemburu tiada mangsa.

Ah, orang baru kini menjalma
Intan Nazrah comel namanya
Menyertai abang yang sudah tua
Berpantun seloka di alam maya.

Marilah ke gelanggang wahai adikku
Kita menari pada irama buluh perindu
Merdunya membuat bidadari tersedu
Demi pusaka bangsa kita bertemu.

Edelweis, Kelana dan yang lain juga
Bukan abang lupa pada teman tercinta
Sekadar menjemput yang baru tiba
Semakin ramailah blog Kak Teh kita.

Pak Tuo orang mano?
Kampong Bongek atau Cangkau
Manolah tahu kona saudaro maro
Den tanyo janganlah risau.

Abang Malaya kini di desa
Menjenguk ayah bonda yang sudah tua
Melihat padi di sawah hijau warna
Menghidu wangian bunga-bunga

Nazrah said...

duhai abang arif laksana
nilam bersinar gading kencana
hendak menari lantai tak rata
mahu ku sahut abang di mana

gerangan dikau tidak ku tahu
gerak tari tak boleh melulu
gemalai capik lenggok pun kaku
sebelum ku kenal gerangan dirimu

amatlah suka bermadah rindu
bermain kata cara melayu
ku buka pencak tidak berlagu
bukan disini tapi disitu

www.puisi-relay.blogspot.com

Mama's girl said...

M having so much fun reading ur berpantun session.
Btw my mom kirim salam to Kak Teh..many years ago dia pun kerja kat Jalan Riong for PC Shivadas, the late Nordin Sopie n also Dr.Munir.

Nazrah said...

dengarkan kakteh dinda berperi
sekadar halwa hiburan hati
usah menggunung melontar puji
semuanya ihsan kurnia Ilahi

terkadang pokok menyapu bumi
susunan tari tiupan angin
terkadang pujuk termakan sendiri
dari tak hendak terasa ingin

tepak sireh pembuka kata
kenalan baru saya terima
rasa bangga berbunga-bunga
lagi bahagia tidak tertera

edelweiss said...

menjalin tikar pelbagai warna
tikar mengkuang kegunaan semua
karangan nazrah indah bahasanya
selamat datang,teruskan seloka

Abg Malaya edel faham maksudmu
Tidak sikitpun di hati terbuku
Malah kami bangga dan hormat padamu
Orang lama yang didadanya penuh ilmu

Anak yang solih kurniaan ilahi
Bertuah ibubapa sejuk rasa hati
Abang Malaya di kampung bersama isteri
Menjenguk orang tua di mana negeri?

Selamat datang wahai Pak Tuo
Adindo disini raso gembiro
Ramailah lagi yang join bersamo
Meriah sunggoh blog kak teh kito

berbunga cina di disanggul adanya
cantik menawan tertariklah pemuda
nak tulis sajak tapi tak tau macam mana
aduh...jelesnya tak der bakat mcm abang malaya

Wahai Kak Teh kekanda disana
pegang-pegang tali lagu yang kak teh suka
mai sini dengar apa edel nak kata
pasal cerita lagu-lagu lama kita

Sawan Ka Mahina Pawan Kare Sor lagunya
Nanyian hebat MUkesh dan Lata
Nutan & Sunil Dutt barisan utama
Milan nama filemnya tahun 1967 keluarannya

musik yang indah Lakmixant-Pyarelal berkarya
Anand Bakshi pun hebat dengan liriknya
tapi dah tiba di malaya lain jadinya
pegang-pegang tali jadi tajuknya senikata pula digubah semula

rasa sedih berbunga didada
tak dapat bersama berseloka bersenda
bermula esok edel tiada
ke pantai peranginan berkursus adanya

mengintai rahsia tersingkaplah cerita
jiwa yang tenang jadik gelora
kalau berkesempatan edel pasti tak lupa
berseloka bersama semua yang ada

assalammualaikum ditutur dengan sopannya
jawablah wahai sekalian yang ada
terima kasihlah kak teh beri peluang yang ada
insyallah di lain waktu kita bersua

rubyahmad said...

Hi Kak Teh,

Tumpang lalu...nak sahut Edelweiss yang berkata:

'Janganlah Mar segan hendak bermula
Rubyahmad pun in english dia seloka'

Thank you so much for the added encouragement, Edelweiss. But, it is hard to dance with 'pantun' giants. Time to know one's position and surrender..ha ha.

Kak Teh said...

mama's girl, w'salam! Do convey my salam to yr mama too. And can I know her name? maklumlah kalau pernah kerja bersama kan? Yes, i was there during Shiv's and of course arwah tan sri. Was very very sad when he died.

Ruby, lalu lah tak payah minta permission. And i dont believe you are one person to surrender while dancing with the giants..I am after all a midget in this dance, almost always out of step, and will certainly win full marks in non -synchronised dancing!

Kak Teh said...

Abang Malay,
memang comel cik nazrah kita,
darinya terlahir keabadian cinta,
namanya disebut merata-rata,
liriknya menjadi pujaan semua.

nazrah,
bukan kak teh nak puji menggunung,
bakatmu memang lama kurenung
semasa bertemu lama kak teh termenung,
dalam seorang banyak bakat bertembung.

Abang malaya menziarah ibu bapa,
tak apalah dekat sering berjumpa,
anak yang jauh namun tak lupa,
cuma takut mak tak kenal siapa.

Pak Tuo menjenguk sekali sekala,
sibuk agaknya tapi tiba-tiba menjelma,
tak tau asal usul dan juga nama,
tapi pernah di london dulu lama.

nazrah menjemput abang malaya,
ke gelanggang puisi yang dia empunya,
memeriahkan majlis di sana pula,
kak teh kesunyianlah apakan daya.

kak teh tak sanggup bermadah di situ,
ramai yang hebat lidahku kelu,
lenggangku kekok, langkahku kaku,
di sinilah saja, kak teh merapu.

sungguh tak sangka ramai berminat,
seni yang lama berpuluh abad,
kalau tak asah, pastilah berkarat,
pantun seloka yang ringan tak berat.

Kak Teh said...

edelweis,
pergilah intan pergilah sayang,
demi bertugas malam dan siang,
kami di sini seloka mengarang,
menunggu adik edel yang pasti pulang.

Lagu hindustan kegemaran anda,
hingga bergoogle nak tahu cerita,
nyanyinya lagu di telinga bapanya,
yang juga minat hindustan tidak terkira.

merepek meraban kak teh di sini,
semua dah keluar kak teh sendiri,
terasa sejuk hingga ke sendi,
nak masak malas, belum makan lagi.

baik kak teh mohon diri dahulu,
buatlah juga apa yang perlu,
kain nak lipat, nak seterika selalu,
duduk dah lama, sendi kematu.

rubyahmad said...

Hi Kak Teh,

You encouraged me, when the odds are low

You fired me up, when I'm frozen deep inside

You don't let me surrender, when surrounded by Yodas

You are one beautiful motivator, to make me feel still like a jedi (even non conformist one..ha ha)

bisutulibuta said...

ARGGHHHH ARGHHHHHH ARGHHHHHH !!!!..tak der apa..do't worry..tak der apa..

ARGHHHHHHHHH!!!!! seriously tak der apa apa. am ok..

ARRRGHHHHHHHHHH!!!! worry not worry not..am fine....

ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHH TENSION AKU..

mama's girl said...

Dear Kak Teh,
My mom is Kalthom A. There was also another Kalsom but I dont remember her full name.

abang malaya said...

Abang Malaya nak kena kejar nak kena lari
Banyak kerja nak kena buat hari ini
Maklumlah walau dah bersara tapi dok kerja lagi
Sara anak bini dan bayar cukai kepada negeri.

Satu saja abang nak tanya, abang nak kata
Yang Bisutulibuta dok tension sangat pasai apa?
Bawalah bersabar wahai empunya diri yang mulia
Hidup ini begitulah, ada naik dan turunnya.

Kepada yang lain abang berpesan
Rasa hati jangan terlalu diturutkan
Bersabar mengucap tenangkan fikiran
Pasti ada jawapan, tentu ada jalan.

Count Byron said...

Kak Teh.. Beautiful is a very inadequate word to paint this Klasik Yang Menggamit Memori. I am still transported to a land i share with no one.. just me and my memory.
And those autumn leaves too... sigh

bisutulibuta said...

Kakteh..tumpang lalu,

Abang Malaya. Tension sebab hujung bulan. Nak bayar gaji, nak bayar sewa ,nak Bayar kakteh..( eh kakteh pulak ..silap ) Nak bayar macam macam..

Kakteh ooo kakteh..mana nyer ? orang tunggu, tapi tak post post pun lagi..

Nazrah said...

gelanggang puisi diberi nama
dirasmi bersama kakteh jua
sekadar menjemput ke rumah sahaya
di mana sajak kurang pembaca

bukan beradu jalan cerita
sekadar hiburan di kala lara
bermain kata sahabat kita
sekalian ahli cuba-cuba saja

bukan pendita lagilah pujangga
hanya seronok berjiwa-jiwa
kalau cantik sukalah saya
kalau jelek abaikan saja

mustahil siang tiada cahaya
janggal sekali meraba-raba
mustahil kakteh bersunyi hiba
ramai pengunjung duduk bertapa

penglipur lara mengukir cerita
suka duka dikongsi sama
buat pedoman pembaca semesta
saban hari kakteh didamba

kerap kali kita menanti
mutiara bernas sang bidadari
ada yang lucu menggelikan hati
sampai terjatuh dari kerusi

duhai kakteh di mana jauhari
seloka lucu penambah seri
jangan merindu tergigit jari
abang malaya sudah berbunyi

berubah rentak gerak dan tari
dari pantun abang berpuisi
sajak mantap pendita bistari
adik tergamam terdiam sendiri

Kak Teh said...

Ruby, u are unstoppable now...!

BTB, sabar dek sabar. Tak lari Gunung dikejar...oops pun not intended.

mama's girl..Ohh I see...do kirim my salam to her.and thanks for reading my blog.

Kak Teh said...

count byron, I have been collecting pictures of autumn leaves and will it to you one day...sad now that they are all over the ground and stepped on.


Abang Malaya,
Walaupun sibuk sudi berbicara,
menjenguk kami di mana tak kira,
merancakkan gelanggang memeriahkan suasana,
bayarlah cukai kalau tak, tak boleh keluar negara.

Kak Teh pun sibuk ke sini sana,
mencari rezki tak kira di mana,
siang malam tidur tak lena,
anak-anak nak ke Malaya, kiriman tak beli tak kena.

Waktu mengarang kak teh terkenang,
Jalan Riong bagaimana sekarang,
masihkah ada gerai penuh orang.
makan tepi parit pun boleh kenyang.

Kak teh teringat kakak di kantin,
di tingkat empat orang berkelitin,
bukan nak makan, banyak yang teringin,
tubuhnya hebat, semua berkelilin.

di berita harian sering ketawa,
bersama juwie yang masa tu muda,
hilai ketawa bersuka-suka,
pak cik dahari menjeling menunjukkan murka.

memang kena topik ini,
banyak kenangan menggamit memori,
banyak lagi yang kak teh kenangi,
di lain masa kucoretkan lagi.

Kak Teh said...

nazrah,
setakat ini kak teh mengalah,
mampu melihat dari sebelah,
meniru cara puisi diolah,
takut kalau ada yang salah.

puisi relay banyak bakatnya,
perlu dikumpul diterbit bukunya,
satu hari keluarlah karyanya,
dengan pengenalan dari abang malaya.

lekiu said...

tho maybe i'm more of ur children's generation but i share ur feelings as i'm oso clinging to the online songs from mesia while we're thousands of miles away n in dis cold times (this light autumn rains in france is nothing when i'm missing the heavy monsoon rain now in my kg! huhu). but also when i read of ur fond memories with ur pak n mak, n i thot of how ur anaks wud think later in their memories.. perhaps of u guys in the london metropolitan, w ur stories of the kg of ur younger times.. how very different kan, wut ppl went thru.. ntah, just the thot crosses my mind :) may we all be blessed nways n our homecountry always dear to our hearts, amiin..

Kak Teh said...

lekiu, thus this blog..it'll one day serve as a journal for them to read and ponder. Thanks for dropping by.

Count Byron said...

Thanks Kak Teh.. I'll wait for the posting.
Thank you.

Kak Teh said...

count, the leaves are all going...falling, falling and falling. BUT i do have the pictures.

Kakak Noni said...

Dear Kak Teh,
I was already hooked on Klasik Nasional before you even wrote this blog. Thanks to you, after reading your "The Raya that was" posting that cited the reciva website, I picked this wonderful radio station to listen to while I work at my office desk. I didn't have much of a Raya celebration this year as it marked a year since my Abah's passing. Klasik Nasional captured my heart with its genre that brings back so many fond memories of Abah. It's uncanny how virtually tangible these memories really feel when I hear some of his favorite tunes. I miss him so much.

Kak Teh said...

kakak noni, thank you for dropping by and sharing my passion for old songs yang menggamit memori. And I am sorry about your father...mine left more than 25 years ago but there were songs that he liked that i sometimes hear on Klasik nasional. AlFatehah to our fathers.